Witamina C - Icolway
  • Witamina C - Icolway
  • Witamina C-olway

Witamina C-olway

99,00 zł

Witaminę C-olway czerpiemy prosto z natury – z gryki kiełkującej i z gorzkiej pomarańczy. Te dwie rośliny uznane są obecnie za jedne z najcenniejszych naturalnych jej źródeł, ze względu na wysoką biodostępność i doskonałe powiązania flawonoidowe. Zadbaliśmy by jakość i efektywność ekstraktu wykorzystywanych surowców przewyższała inne produkty suplementacyjne na rynku.

Ilość

SUPLEMENTACJA WITAMINĄ C

Gryka Jest rośliną od tysięcy lat pożytkowaną w medycynie wschodniej m.in. do zwalczania nadciśnienia, słabego krążenia, alergii, żylaków, odmrożeń, dysfunkcji naczyń kapilarnych i wielu innych dolegliwości, a także całego spektrum objawów przedwczesnego starzenia się organizmu. Stanowi bogate źródło bioflawonoidów, enzymów i innych substancji o uznanym działaniu prozdrowotnym. Z ziaren gryki pozyskuje się rutynę, kwercetynę, hesperydynę, hiperozyd, angiotensynę oraz inhibitory lipazy. Zawierają one witaminy B, B2, P oraz PP. A także białko (12-15%) i osiem cennych aminokwasów, jak np. lizynę (5-7%), lecytynę, koenzym Q1 0, lipidy, minerały (żelazo, fosfor i miedź, nikiel, kobalt, bor, cynk, wapń, magnez, mangan, selen i jod), kwasy organiczne: galusowy, kawowy, chlorogenowy, i protokatechonowy. Z gryki kiełkującej ekstrahuje się lewoskrętną witaminę C o najwyższej biodostępności (przyswajalności w organizmie ludzkim). W dojrzałych ziarnach gryki witaminy C praktycznie już nie ma. Roślina zagospodarowuje całą jej witalną moc biologiczną na etapie kiełkowania. Ekstrakt z kiełkujących ziaren zawierać może nawet do 41% najbardziej pożądanej przez ustrój lewoskrętnej witaminy C. Liofkizaty i ekstrakty zielonej gryki są wysoko cenionym komponentem dodatków żywnościowych ponieważ jej kiełki kumulują także ogromną ilość flawonoidów (do 46000 ppm). Światowa lista suplementów diety, w których skład wchodzą, jest już bardzo imponująca i stale się rozszerza. Fagopyrum esculentum Moench extract jest w sektorze suplementacyjnym komponentem awangardowym, który robi ogromną karierę.

Gorzka pomarańcza (Citrus aurantium L.) nie jest owocem jadalnym. Stanowi natomiast wspaniałe źródło lewoskrętnej witaminy C, której ilość w standaryzowanym ekstrakcie może osiągać nawet 42%. Gorzkie pomarańcze są znacznie bogatsze od jadalnych nie tylko w witaminę C, ale również w polifenole, antocyjany i inne silne przeciwutleniacze np. bioflawonoidy takie, jak hesperydyna i narirutina, tiaminy, kwasy roślinne jak: foliowy, hydroksycynamonowy, kawowy, kumarowy, sinapowy, ferulowy, do tego: beta-karoten, prowitaminy, witaminy B, B2, B6, minerały takie, jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, selenu i potas.

Lista produktów farmaceutycznych i suplementacyjnych, które zawierają w składzie witaminy i inne substancje aktywne pochodzące z Cirrus aurantium L. liczy wiele setek pozycji. Znajdują się na niej najlepiej sprzedawane suplementy na świecie.

Witamina C jest najważniejszą spośród witamin przyjmowanych w naszym pożywieniu, choćby z powodu jej roli w procesie powstawania kolagenu ustrojowego - białka młodości i głównego składnika tkanki łącznej. Człowiek jest jednym z niewielu ssaków na naszej planecie, którego organizm nie wytwarza w wątrobie witaminy C. Skrajnym przykładem katastrofalnych skutków jej niedoboru jest szkorbut, choroba objawiająca się zatrzymaniem procesów kolagenogenezy. Nie zawsze mamy możliwość skutecznie zadbać o regularne dostarczanie organizmowi witaminy C. Ponadto liczne, niekorzystne czynniki cywilizacyjne coraz częściej stawiają nas w szeregu osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na tę substancję.

Syntetyzowany najczęściej z dekstrozy kukurydzianej kwas askorbinowy, stanowiący całość lub część składu przytłaczającej większości produktów dystrybuowanych na świecie jako witamina C —jest słabo przyswajalny przez nasz organizm, a zażywanie go systematycznie, bądź w dużych dawkach powodować może niekorzystne dla zdrowia skutki uboczne. Witamina C bioorganiczna, całkowicie naturalna i lewoskrętna wchłania się natomiast tak samo, jak pozyskiwana z pokarmu. Takie samo jest bowiem jej pochodzenie.

Tworząc suplement diety C-olway, poszukiwaliśmy jako źródła witaminy wyłącznie roślin zawierających ją w postaci najbardziej biodostępnej dla ustroju. Gryka kiełkująca i pomarańcza gorzka nie są rekordzistami pod względem zawartości procentowej witaminy C w masie dostarczającego ją surowca tak,jak np. acerola czy dzika róża. Jednakże witaminy występujące w Citrus aurantium L. oraz w Fagopyrum esculentum cechuje najwyższa biodostępność, czyli stopień, w jakim witamina ta jest uwalniana w przewodzie pokarmowym z połączeń biochemicznych występujących w roślinie-dawcy, a następnie wchłaniana i rozprowadzana do tkanek narządów. Witaminę C w kiełkach gryki i pomarańczy gorzkiej cechuje także coś znacznie ważniejszego - mianowicie bardzo wysoka aktywność biologiczna - stopień wjakim witamina jest przyswajana z pożywienia, wjakim spełnia swoje funkcje w organizmie i wjakim zapobiega objawom niedoboru tej substancji.

C-olway jest produktem bezkompromisowym. Zawiera po prostu dwa ekstrakty roślinne i niezbędną ilość substancji przeciwzbrylającej (również pochodzenia naturalnego), bez której nie można by było ich zakapsułkować. Zrezygnowaliśmy z dodania askorbinianów mineralnych i jakichkolwiek innych form dodatkowych witaminy C, atak-że kompleksów bioflawonoidowych, gdyż takie połączenia, choć chętnie stosowane przez wytwórców witamin - nie występują w naturze. Zielona gryka i cytrusy zawierają wystarczającą ilość flawonoidów w połączeniach naturalnych z witaminą C.

Zrezygnowaliśmy z tańszej formy tabletkowania preparatu, gdyż wymuszałoby to dodanie substancji, jakie nie występują obok witaminy C w naturze.

Ekstrakty roślin zawierających witaminę C, nawet tych, które cechuje jej wysoka zawartość procentowa, charakteryzuje to, że potrzebna jest duża ich masa, która w produkcie końcowym daje efektywnie dużą dawkę czystej witaminy. Dlatego wytwórcy posiłkują się kwasem askorbinowym, który jest poza tym komponentem bardzo tanim. Nasz wybór padł na ekstrakty gryki i gorzkiej pomarańczy także dlatego, że zawierają one relatywnie bardzo dużo witaminy C (do 42% i do 41%). Inaczej mówiąc, należą do rekordzistów wydajności efektywnej ekstrakcji. Pozwoliło to skomponować kapsułkę zawierającą wyłącznie witaminę naturalną, bioorganiczną o relatywnie dużej dozie samej, czystej witaminy. Powstał produkt unikalny i w tym względzie w skali europejskiej.

Gryka kiełkująca i pomarańcza gorzka wreszcie również dlatego, że są to komponenty synergizujące działanie naturalnej witaminy zdziałaniem wielu innych substancji korzystnych dla zdrowia. Dlatego, że są one spożywane masowo w celach suplementowania naturalną witaminą C w rozwiniętych krajach azjatyckich, gdzie poziom świadomości społeczeństw w zakresie potrzeby spożywania prozdrowotnych dodatków żywnościowych jest najwyższy na świecie. Kształtują się tam obecnie trendy sektora wellness, w związku z czym zazwyczaj to, co w tamtej części świata zdobyło rynek konsumencki suplementów i witamin —jest awangardowe i po prostu bardzo dobre. Dopiero po kilku latach zdobywa nabywców w USA, a jeszcze później w Europie.

Oddajemy w Państwa ręce obecnie najlepszą w Europie, w opinii wielu autorytetów, witaminę C.

Zalecane dzienne spożycie:

Spożywać 1 kapsułkę dziennie suplementu diety Witamina C-olway w porze najbardziej oddalonej od posiłku zawierającego owoce, warzywa lub inne źródła naturalnej witaminy C. Zalecane jest również rozdzielenie porcji poprzez rozsypanie zawartości kapsułki do spożywanych w ciągu dnia posiłków. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia

Przechowywanie: 

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, niedostępnym dla małych dzieci miejscu, w zamkniętym oryginalnym opakowaniu.

Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości.

Data minimalnej trwałości oraz numer partii znajdują się na spodzie opakowania

Przeciwwskazania:

Uczulenie na którykolwiek składnik preparatu. Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości.

Składniki:

Ekstrakt 15:1 z gorzkiej pomarańczy (Cirrus aurant/um L.) standaryzowany na 40% witaminy C, ekstrakt 15:1 z nasion gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculen tum) standaryzowany na 40% witaminy C, żelatyna rybia, stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca).

Zawartość składników w przeliczeniu na zalecaną dzienną porcję do spożycia:

• Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy

(Cirrus auran r/um L.)                                 375 mg

wtym witamina C                                        150 mg

Ekstrakt z kiełkujących nasion gryki zwyczajnej

(Fagopyrum escu/entum Moench)          125 mg
w tym witamina C                                       50 mg

Zawartość netto:

100 kapsułek po 615mg (61,509)

Grapo023
50 Przedmioty

Zobacz także