Produkty COLWAY


Baza wiedzy


Witamina C - Icolway
  • Witamina C - Icolway
  • Witamina C-olway

Witamina C-olway

127,00 zł

Oddajemy w Państwa ręce, w opinii wielu autorytetów, najlepszą obecnie w Europie witaminę C. W przeciwieństwie do sztucznie syntetyzowanych, powszechnie dostępnych na ryku produktów, witaminę C-olway czerpiemy prosto z natury – z gryki kiełkującej i z gorzkiej pomarańczy. Te dwie rośliny uznane są obecnie za jedne z najcenniejszych naturalnych jej źródeł – ze względu na wysoką biodostępność i doskonałe powiązania flawonoidowe. Przedstawiamy unikalny produkt bioorganiczny, w 100% naturalny, cały z biomasy, tworzony bez katalizy chemicznej, bez popędzania procesu przez mutowane genetycznie bakterie.

Ilość

KLUCZOWA ROLA WITAMINY C

Podstawową rolą witaminy C jest wspomaganie syntezy białek w organizmie, w tym kolagenu. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie zsyntetyzować witaminy C, dlatego istotne jest odpowiednie przyjmowanie jej z pokarmem lub suplementacja. Na co dzień nie zawsze mamy możliwość skutecznie zadbać o regularne dostarczanie organizmowi witaminy C. Ponadto liczne, niekorzystne czynniki cywilizacyjne coraz częściej stawiają nas w szeregu osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na tę substancję. Bez tego kluczowego związku efekty starzenia nie tylko stają się dużo szybciej widoczne; pełni ona zasadniczą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu podstawowych procesów biologicznych ustroju.

Witamina C jest najważniejszą spośród witamin przyjmowanych w naszym pożywieniu, choćby z powodu jej roli w procesie powstawania kolagenu ustrojowego – białka młodości i głównego składnika tkanki łącznej. Człowiek jest jednym z niewielu ssaków na naszej planecie, którego organizm nie wytwarza w wątrobie witaminy C. Skrajnym przykładem katastrofalnych skutków jej niedoboru jest szkorbut, choroba objawiająca się zatrzymaniem procesów kolagenogenezy. 

ŹRÓDŁO WITAMINY ŻYCIA W SUPLEMENCIE C-OLWAY

Dostępne na rynku suplementy zawierają w całości lub zasadniczej części sztucznie katalizowane kryształki kwasu askorbinowego – związku chemicznego, z którym w naturalnych warunkach nasz organizm nigdy się nie styka. Z kolei witamina C-olway to biokompleks, kompleks bioflawonoidowy pozyskiwany naturalnie. Ta naturalna witamina C jest ekspansywna, biodostępna, świetnie przyswajalna i efektywna. Jakie jest źródło tej aminy życia? Zadbaliśmy, by jakość i efektywność wykorzystywanych surowców przewyższała inne produkty suplementacyjne na rynku.

Przygotowując suplement C-olway zrezygnowaliśmy z tańszej formy tabletkowania preparatu, gdyż wymuszałoby to dodanie substancji, jakie nie występują obok witaminy C w naturze. Ograniczyliśmy się do podstawowych dwóch źródeł:

Gryka. To roślina wykorzystywana w medycynie wschodu już od tysięcy lat – m.in. do zwalczania nadciśnienia, słabego krążenia, alergii, żylaków, odmrożeń, dysfunkcji naczyń kapilarnych i wielu innych dolegliwości, a także całego spektrum objawów przedwczesnego starzenia się organizmu. Stanowi bogate źródło bioflawonoidów, enzymów i innych substancji o uznanym działaniu prozdrowotnym. Z ziaren gryki pozyskuje się rutynę, kwercetynę, hesperydynę, hiperozyd, angiotensynę oraz inhibitory lipazy. Zawierają one witaminy B, B2, P oraz PP. A także białko (12-15%) i osiem cennych aminokwasów, jak np. lizynę (5-7%), lecytynę, koenzym Q10, lipidy, minerały (żelazo, fosfor i miedź, nikiel, kobalt, bor, cynk, wapń, magnez, mangan, selen i jod), kwasy organiczne: galusowy, kawowy, chlorogenowy, i protokatechonowy. 

Co ciekawe, gryka jako roślina dojrzała sama w sobie witaminy C praktycznie nie zawiera, natomiast w momencie, gdy kiełkuje – ma jej ogromną ilość. Roślina zagospodarowuje całą jej witalną moc biologiczną na etapie kiełkowania. Mając to na uwadze między 5 a 7 dniem kiełkowania dokonuje się żniw w uprawach hydroponicznych na potrzeby COLWAY. Są to więc ziarna bezglebowe – zanurzone w roztworze o idealnym składzie mineralnym warunkującym pełen wzrost. Jest to jedna z najlepszych na kuli ziemskiej witamin C pod kątem dostępności jej ekstrakcji. Liofilizaty i ekstrakty zielonej gryki są wysoko cenionym komponentem dodatków żywnościowych, ponieważ jej kiełki kumulują także ogromną ilość flawonoidów (do 46 000 ppm). Nie dziwi więc, że w sektorze suplementarnym kiełkująca gryka uznawana jest za komponent awangardowy.

Gorzka pomarańcza (Citrus aurantium L.) nie jest owocem jadalnym. Stanowi natomiast wspaniałe źródło lewoskrętnej witaminy C, której ilość w standaryzowanym ekstrakcie może osiągać nawet 42%. Gorzkie pomarańcze są znacznie bogatsze od jadalnych nie tylko w witaminę C, ale również w polifenole, antocyjany i inne silne przeciwutleniacze np. bioflawonoidy takie, jak hesperydyna i narirutina, tiaminy, kwasy roślinne takie jak: foliowy, hydroksycynamonowy, kawowy, kumarowy, sinapowy, ferulowy, a do tego beta-karoten, prowitaminy, witaminy B2, B6 oraz minerały takie, jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, selen i potas.

Taka witamina C występuje wyłącznie w przyrodzie – i to w określonym czasie życia biologicznego organizmów. 

PRZEWAGA C-olway

Przytłaczająca większość produktów dystrybuowanych na świecie jako witamina C zawiera w swoim składzie syntetyzowany sztucznie, najczęściej z dekstrozy kukurydzianej, kwas askorbinowy. Niestety jest on słabo przyswajalny przez nasz organizm, a zażywanie go systematycznie, bądź w dużych dawkach, może powodować niekorzystne dla zdrowia skutki uboczne. Z kolei zawarta w suplemencie C-olway bioorganiczna witamina C jest całkowicie naturalna, lewoskrętna. Jej sekret leży w znakomitej wchłanialności. Wchłania się bowiem tak samo jak naturalny pokarm – z niego bowiem pochodzi.

C-olway jest produktem bezkompromisowym. Zawiera po prostu dwa ekstrakty roślinne i niezbędną ilość substancji przeciwzbrylającej (również pochodzenia naturalnego), bez której nie można by było ich zakapsułkować. Zrezygnowaliśmy z dodania askorbinianów mineralnych i jakichkolwiek innych form dodatkowych witaminy C, a także kompleksów bioflawonoidowych, gdyż takie połączenia, choć chętnie stosowane przez wytwórców witamin, nie występują w naturze. Zielona gryka i cytrusy zawierają wystarczającą ilość flawonoidów w połączeniach naturalnych z witaminą C.

BIODOSTĘPNOŚĆ I BIOAKTYWNOŚĆ WITAMINY C-OLWAY

Tworząc suplement diety C-olway, poszukiwaliśmy jako źródła witaminy wyłącznie roślin zawierających ją w postaci najbardziej biodostępnej dla ustroju. Wysoka biodostępność to lepsze wchłanianie z układu pokarmowego i w efekcie lepsza przyswajalność przez organizm. Naturalna witamina zawarta w naszym unikalnym preparacie sprawia, że skóra staje się gładka i pełna blasku, a jej tekstura i sprężystość wyraźnie się poprawia.

Należy uczciwie przyznać, że kiełkująca gryka i pomarańcza gorzka nie są rekordzistami pod względem zawartości procentowej witaminy C w masie dostarczającego ją surowca. Pod tym względem przewyższają je np. acerola czy dzika róża. Jednakże witaminy występujące w starannie wybranych przez nas roślinach cechuje najwyższa biodostępność, czyli stopień, w jakim witamina ta jest uwalniana w przewodzie pokarmowym z połączeń biochemicznych występujących w roślinie-dawcy, a następnie wchłaniana i rozprowadzana do tkanek narządów. Witaminę C w kiełkach gryki i pomarańczy gorzkiej cechuje także coś znacznie ważniejszego – mianowicie bardzo wysoka aktywność biologiczna – stopień w jakim witamina jest przyswajana z pożywienia, w jakim spełnia swoje funkcje w organizmie i w jakim zapobiega objawom niedoboru tej substancji.

Inaczej mówiąc, kiełkująca gryka oraz pomarańcza gorzka, należą do rekordzistów wydajności efektywnej ekstrakcji (zawartość w ekstrakcie standaryzowanym do 41% i 42%). Co więcej te dwa unikalne, starannie wyselekcjonowane przez nas źródła ekspansywnych i biodostępnych komponentów wykazują działanie synergizujące naturalnej witaminy z wieloma innymi substancjami korzystnymi dla zdrowia.


ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE:

Spożywać 1 kapsułkę dziennie suplementu diety Witamina C-olway w jak największym odstępie czasowym od posiłku zawierającego owoce, warzywa lub inne źródła naturalnej witaminy C. Zalecane jest również rozdzielenie porcji poprzez częściowe dosypanie zawartości kapsułki do spożywanych w ciągu dnia posiłków. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia.

PRZECHOWYWANIE:

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, niedostępnym dla małych dzieci miejscu, w zamkniętym oryginalnym opakowaniu.

Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości.

Data minimalnej trwałości oraz numer partii znajdują się na spodzie opakowania

PRZECIWWSKAZANIA:

Uczulenie na którykolwiek składnik preparatu. Nie należy stosować suplementu diety po upływie daty minimalnej trwałości.

SKŁADNIKI:

Ekstrakt 15:1 z gorzkiej pomarańczy (Cirrus aurantium L.) standaryzowany na 40% witaminy C, ekstrakt 15:1 z nasion gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum) standaryzowany na 40% witaminy C, żelatyna rybia, stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca).

Zawartość składników w przeliczeniu na zalecaną dzienną porcję do spożycia:

• Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy

(Cirrus aurantium L.) 375 mg

w tym witamina C 150 mg

• Ekstrakt z kiełkujących nasion gryki zwyczajnej

(Fagopyrum esculentum Moench) 125 mg

w tym witamina C 50 mg

Zawartość netto:

100 kapsułek po 615mg (61,509)

Warto zauważyć, że C-olway nie zawiera żadnych surowców z roślin modyfikowanych genetycznie. Nie zawiera też wypełniaczy ani sztucznie syntetyzowanego kwasu askorbinowego.

Grapo023
12 Przedmioty

Zobacz także