AXANTA to unikalny suplement diety, którego elementarnym składnikiem jest potężny antyoksydant astaksantyna. Ten karotenoid występujący w przyrodzie w organizmach zarówno roślinnych jak i zwierzęcych jednogłośnie uznawany jest za naturalny związek o działaniu dobroczynnym.
Co łączy ze sobą arktyczne łososie, glony morskie i ziarna pieprzu czarnego? Ogromna żywotność zachowywana w dużej mierze dzięki silnym substancjom antyutleniającym. To właśnie astaksantyna – jeden z najbardziej cenionych związków antyoksydacyjnych – jest elementarnym składnikiem suplementu diety AXANTA. Astaksantyna barwi mięso łososi i nadaje wyraźnie czerwonawy kolor licznym skorupiakom cenionym jako owoce morza. Występuje również w algach morskich oraz glonach, m.in. z gatunku Haematococcus pluvialis, z którego ekstrahuje ją dla nas renomowany producent szwedzki.
ASTAKSANTYNA – CO TO TAKIEGO?
Ponieważ astaksantyna pełni w organizmach kriofilnych funkcję filtra chroniącego przed ultrafioletem oraz wykazuje potężne właściwości antyoksydacyjne, stała się ona w ostatnim dziesięcioleciu obiektem wielu rokujących badań celowanych w jej działania antyrakowe. Nie dziwi również, że jest substancją niezwykle pożądaną przez nabywców suplementów diety. Z jej udziałem komponują swoje produkty tylko wiodący wytwórcy na świecie. Dodatkowo jako związek z grupy karotenoidów astaksantyna należy do prekursorów witaminy A (retinolu).
UNIKALNY SKŁAD AXANTY
Suplement AXANTA zawiera także ekstrakt czarnego pieprzu standaryzowany na 95% piperyny. Piperyna wspomaga procesy trawienne, system immunologiczny, funkcjonowanie dróg oddechowych i oczyszczanie wątroby, powierzchni całej skóry, a także poprawia działanie narządów płciowych oraz krążenie krwi. Jest stymulantem funkcji reproduktywnych żeńskiego układu rozrodczego oraz witalizuje układ nerwowy.
Skład AXANTA zawiera także kompletny zestaw witamin z grupy B, zalecanych w suplementacji osobom mogącym odczuwać ich niedobór.
Olej sojowy, żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol, niacyna, kwas pantotenowy, ekstrakt z owocu czarnego pieprzu (Piper nigrum) standaryzowany na 95% piperyny, astaksantyna, barwnik – karmel, witamina B6, witamina B2, witamina B1, kwas foliowy, biotyna, witamina B12.
Zawartość netto: 60 kapsułek po 700mg każda (42g).
Składniki w przeliczeniu na zalecaną dzienną porcję - 2 kapsułki (1400mg):
Astaksantyna |
8 mg |
Ekstrakt z owoców czarnego pieprzu, w tym:
Piperyna
|
10 mg
9,5 mg
|
Niacyna |
32 mg* |
Kwas pantotenowy |
12 mg* |
Witamina B6 |
2,8 mg* |
Witamina B2 |
2,8 mg* |
Witamina B1 |
2,2 mg* |
Kwas foliowy |
400 μg* |
Biotyna |
100 μg* |
Witamina B12 |
5,0 μg* |
*200% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia)